Over KoffieKafeetje MonChou & Sibrecht Benning
Ik ben Sibrecht Benning en met veel plezier mag ik me sinds augustus 2025 de trotse eigenaar noemen van KoffieKafeetje MonChou in Arnhem. Ik ben altijd al dol geweest op zoet en koken. Bakken is mijn lust en mijn leven. Na een carrière in het onderwijs volgde ik mijn culinaire hart en startte ik in 2011 De Sjalot in Nijmegen. Aanvankelijk als cateraar, daarna als restaurant in het hogere segment. Ik kookte ambachtelijk in Frans-Arabische stijl met zoveel mogelijk duurzame en fair trade producten. Met mijn Sjalot behaalde ik noteringen in restaurantgidsen Michelin, 14 punten Gault&Millau en Lekker500 en trok ik gasten vanuit heel Nederland. De Frans-Arabische stijl zit zo in mijn hart, dat je die hier en daar ook terug proeft in KoffieKafeetje MonChou.
Scholing
In 2019 moest ik De Sjalot wegens privéomstandigheden verkopen. Omdat ik op kookgebied autodidact was en behoefte had aan meer verdieping en het leren van technieken, ben ik mezelf gaan scholen. Ik had eerder al het Gastronoomdiploma aan de Academie voor Gastronomie behaald en stages gelopen bij sterrenrestaurants. Aanvullend heb ik vanaf 2020 de opleiding gespecialiseerd kok afgerond en de opleiding voor chef patissier. Ik heb de specialisaties warme en koude keuken gedaan, evenals een kaasopleiding en een wijnopleiding. Ondertussen werkte ik bij restaurants in het hogere segment in de regio Nijmegen-Arnhem.
Andere wending
Wederom nam het leven een andere wending toen ik in maart 2024 totaal onverwacht mijn verloofde Laurens Kool verloor, acht weken voor onze bruiloft. Laurens en ik waren samen bezig om ons restaurant Chou op te zetten. Ik kwam terecht in een afschuwelijke rollercoaster van verdriet, onzekerheid over de toekomst en over veel andere zaken. Ondertussen was ik ernstig ziek geworden en raakte ik tijdelijk verlamd aan mijn arm en hand. Na bijna een jaar van behandeling en revalidatie wilde ik graag weer mijn vak uitoefenen en heb ik gekeken naar de fysieke mogelijkheden. Het runnen van een restaurant vergt helaas nog teveel en toen BijAnn Arnhem te koop kwam vielen de puzzelstukjes in elkaar en nam ik het schattige koffiezaakje over.
Waarom MonChou
Ik gaf het de naam ‘KoffieKafeetje MonChou’. Het verwijst naar de vroegere naam van het zaakje, dat eerder ‘KoffieKafeetje’ heette. ‘Chou’ betekent ‘kool’ in het Frans en is een eerbetoon aan mijn overleden partner Laurens Kool. ‘Mon chou’ betekent ‘mijn schatje’ in het Frans. Het is een schattig knus zaakje en verwijst natuurlijk ook naar de heerlijke huisgemaakte MonChou-taarten die we serveren. Bij KoffieKafeetje MonChou leggen wij je graag in de watten. Van specialty koffies tot ontbijt, brunch, lunch, huisgemaakte taarten en een borrel.
Tot snel!
Liefs, Sibrecht & team